Onorariul de avocat pentru divorț în România în 2020

 Onorariul de avocat pentru divorț este stabilit în funcție de procedura pe care părțile doresc să o urmeze. Pentru a fi stabilit onorariul de avocat trebuie lămurite anumite aspecte:

– Dacă soții divorțează de comun acord și se înțeleg cu privire la numele purtat după divorț, exercitarea autorității părintești, plata pensiei de întreținere și locuința minorului după divorț, în România se poate divorța în fața unui notar public.

Pentru a divorța în fața notarului public este nevoie ca ambii soți să se prezinte în fața acestuia de doua ori, prima data când depun cererea de divorț și la 30 de zile de la depunerea cererii pentru pronunțarea divorțului. De asemenea, în fața notarului public se poate realiza si partajarea bunurilor comune. Onorariul avocatului de divorț în cadrul acestei proceduri este cel mai redus.

– De asemenea există și varianta divorțului în fața ofițerului de stare civilă în fața căruia a fost încheiată căsătoria, procedura fiind aceeași ca la divorțul prin notar. De asemenea, daca se alege procedura divorțului în fața ofițerului de stare civilă, onorariului avocatului de divorț  este redus.

-În situația în care cei doi soți nu se înțeleg, divorțul se realizează în fața instanței. În instanță divorțul se poate pronunța din culpa comună, cu sau fără motivare sau din culpa unuia din soți.

Atât durata cât și costurile cu onorariul de avocat pentru divorț în aceasta fază sunt diferite în funcție de mai multe criterii.

Un prim criteriu ar fi acela dacă din căsătorie au rezultat sau nu copii minori. În situația în care au existat copii minori se stabilește locuința minorului după divorț, exercitarea autorității părintești, plata pensiei de întreținere ce urmează să se achite lunar și programul de vizită al celuilalt părinte.

Al doilea aspect ce trebuie lămurit înainte de promovarea unei cereri de divorț daca o data cu aceasta se dorește și partajarea bunurilor comune sau nu, partaj care se poate face odată cu divorțul sau separat, după terminarea divorțului.

În ceea ce privește complexitatea problemelor de drept, precum și toate întrebările pe care dumneavoastră le puteți avea, acestea vor fi discutate în concret, anterior semnării contractului de asistență juridică ce se poate face și online.

Pentru mai multe detalii verifica pagina Dreptul familiei

× Cum te putem ajuta?